Kolfiberrodret! Vilket race! Jag och Petter var lyriska när vi kom i mål. Att segla genom Stockholms skärgård en natt i juni ihop med 50 andra båtar är beroendeframkallande! Och att göra detta på två personer gör det inte sämre.

Vi kastade loss ifrån Ingarö på fredag morgon och anlände till Grinda vid lunch på fredagen. Vi skulle inte starta förrän 15.25 så vi tog en lunch på värdshuset med Team Amalia innan det var dags att förbereda sig för race.

Strax innan vi start så började det blåsa upp ordentligt, precis enligt prognosen. Vi hade först tänkt att starta med genua, men vi bytte i sista sekund till fock. Det skulle vi INTE ha gjort. För när det var vår tur att starta så mojnade det såklart, och en kvart senare så låg fjärden blank som en spegel. Trist! Men det var bara att bita ihop och försöka få fart på båten. Vi bytte snabbt tillbaka till genua, och efter ca en halvtimme började det krusa på vattnet igen och vi lyckades komma iväg hyfsat trots allt. Per Öberg på den andra X99:an styrde rakt mot land i stiltjen, i hopp om lite vind där, och han lyckades faktiskt med det. Men då han hade styrt tvärs banan i en halvtimme, så vi låg trots det före honom på kryssen upp i Furusundsleden.

Efter några slag upp rundade vi äntligen Huvön och kunde hissa spinnakern söder ut igen. Det blåste nu ca 3-4 m/s. Länsen ner gick hyfsat även om en del större båtar rullade förbi, men vi plockade en del mindre båtar också. Efter det seglade vi förbi Grinda igen och sedan blev det några slag upp mot Träskö Storö. Efter det kom vi ut på öppnare vatten och vinden ökade. På fjärden över mot norra Möja så blåste det nu ca 8 m/s och vi krängde en hel del i halvvinden. Lite på gränsen vad vi klarade av med genua, men det gick.

Sen var det dags att runda nordöstra Möja. Klockan var nu ca 12 på natten och det var ganska mörkt, men det var inga problem att lokalisera sig eller att se andra båtar i den närmast klarblå himmeln. Efter rundningen var vi först att hissa spinnakern av båtarna omkring oss. Många avvaktade då vindvinkeln var lite brant än så länge. Noel Barkelius på Groovie, en SunFast 3600, hade precis seglat om oss, men nu började vi ta in på dom igen. Men snart hissade dom andra båtarna också sina undandvindssegel, och vi hade en magisk läns ner förbi Möja och ner över Kanholmsfjärden för att sedan runda Hasselkobben.

På länsen ner blåste det så pass mycket att vi trodde att vi skulle få problem med genua, så satte focken istället. Tyvärr var det mer lä bakom öarna än vi trodde, så vi tappade lite fart ut mot Björkö / Sandhamn. Men det var inte så lång sträcka innan det var dags att segla söder ut igen. Här gjorde vi en liten miss. Vi missbedömde vinkeln ner mot Löjtnantsknalt utanför Sandhamn, och vi hade problem att hålla spinnakern. Vi fick några broachar så vi tog snabbt ned spinnakern och hissade genuan igen för att runda Sandön medsols.

Efter det seglade vi förbi Hasselkobb igen och vidare söder ut på insidan av Runmarö. Snart åkte spinnakern upp igen och vi fick en skön slör ner mot Fjärdhällan på Jungfrufjärden. Nu blåste det ordentligt och vi hade stora problem med att hålla oss upprätta med genua trots både 1 och 2 rev, men vi bestämde oss ändå för att inte byta till fock. Nu var det dags att runda Grisselholmen inne på Ingaröfjärden och när vi rundat kunde vi hissa spinnakern igen. På länsen bestämde vi oss för att byta till fock, men när vi rundade Grönö utanför Ingarö så avtog vinden för en stund och vi bytte i sista sekund tillbaka till genua. Men snart började det blåsa ordentligt igen och vi fick en tuff kryss upp på Nämdöfjärden och vidare upp över Kanan för att sedan runda Tistronskäret väster om Möja.

Sedan var det mest segling inomskärs och vi kunde äntligen få lite nytta av vår stora genua. Vi hade en rolig duell med IMX 38:an Dominatrix som vi tyvärr förlorade när vi närmade oss Grinda och vinden ökade igen på den öppna fjärden.

Vi hamnade till slut på en 13:e plats av 40 båtar i mål, och det är vi hyfsat nöjda med med tanke på att X99 är en lättvindsbåt. Vann gjorde Max Nystedt med sin SK30, före 2:an Staffan Larsson och 3:an Mats Victorin.

Stort tack till Peter Skoglund och Staffan Larsson för ett fantastiskt initiativ och vi hoppas innerligt att Kolfiberrodret är här för att stanna!

Tagged with:
 

Leave a Reply