Under ”Ornö Runt” och Kolfiberrodret så var vi chanslösa mot Huxflux (Smaragd SWE 19) på kryssarna. Hux flux gick både högre och fortare, och våra kryssvinklar var faktiskt riktigt dåliga. Efter att ha slitit mitt hår och kollat en massa bilder och videos kom jag fram till att vi måste ha trimmat seglen fel.

Så efter att ha trimmat om seglen, jämfört spåren från ovanstående race med spåren från min soloträning i tisdags, så kunde jag konstatera att jag nu gick 9-12 grader högre mot vinden med samma fart! Och det trots att det bara blåste nära hälften av vad det gjorde på racen. Sen var det förvisso lite mer sjö under racen, men med den lätta vinden som var på träningen i tisdags kväll så känns det ändå som en grym förbättring. Detta ska bli riktigt skoj att testa under race.

I stora drag kan man säga att vi har skotat focken för hårt (i tron om att vi skulle gå högre då). Men det finns ett gammalt fint uttryck; Fart ger höjd! Ju fortare man går, desto mer lyftkraft får man av köl- och roderprofilerna.

Här kommer några slag från träningen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *